Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Afscheid van het leven en voorafgaande zorgplanning

Het is bekend dat elk leven eindigt. Toch leven velen van ons alsof de dood niet bestaat. Veel mensen zijn bang voor de laatste levensfase en de de dood en laten na om zich er op voor te bereiden. Nochtans kan voorafgaande zorgplanning heel wat moeilijkheden rond het levenseinde voorkomen.
In toenemende mate ervaren we dat mensen worstelen met het levenseinde.
Enkele oorzaken:

  • School, gezin, werk, wonen, sport, ontspanning, gezondheid, status en succes eisen onze dagelijkse aandacht vrijwel volledig op; onze eindigheid wordt hierbij meestal ontkend.
  • Mensen nemen nauwelijks tijd om stil te staan bij de zin van hun leven. Ziekte wordt beschouwd als falen. Men weet er nauwelijks mee om te gaan en men trekt men zich liever terug dan dit ‘falen’ met de medemens te moeten delen.
  • Met vragen over de laatste levensfase en de dood vond men van oudsher antwoorden in het geloof. Veel mensen hebben zich echter afgekeerd van hun geloof.

Dit zorgt ervoor dat men weinig tot niet praat over de wensen die men heeft rond het eigen levenseinde of voor na de eigen dood. In De Kern kan u terecht voor ondersteuning bij voorafgaande zorgplanning.
Wie ernstig ziek wordt of gaat sterven, raakt vaak in een isolement. Dit geldt ook voor de naaste familie. Wie zich nooit op het levenseinde heeft voorbereid heeft vragen. Gelukkig zijn er reeds heel wat artsen, verpleegkundigen, verzorgenden die mensen hierin kunnen ondersteunen. Ook de palliatieve thuiszorg biedt in de meeste gevallen de nodige antwoorden. Soms gebeurt het echter dat er nood is aan meer, aan een intensievere ondersteuning. Hiervoor kan u bij Ria Plasschaert terecht in De Kern.

Tarieven:  Het tarief is afhankelijk van het soort ondersteuning.
Afspraak: U kan een afspraak maken via info@praktijkcentrumdekern.be of tussen 09.00 en 12.00 uur op het nummer 011/610.304