Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Rouw- en verliesbegeleiding

Het verlies van je partner, kind, ouder, broer, zus of kleinkind wordt door veel mensen herkend en geaccepteerd als een gebeurtenis waarbij een periode van rouw hoort.
Vaak wordt al na enkele maanden van je verwacht dat je de draad weer oppakt, dat je weer normaal bent en volop aan het leven deelneemt. Slechts weinigen lijken te beseffen dat rouw ook vele jaren kan duren.
Nog minder bekend is dat een lange periode van rouw ook kan volgen op echtscheiding, ontslag, faillissement, verhuizing, het laatste kind dat het nest verlaat of verlies van gezondheid. Rouw als gevolg van ongewilde kinderloosheid is vaak voor de buitenwereld onzichtbaar.
Ook dementie bij een ouder of partner is vrijwel onlosmakelijk verbonden met rouw van alle betrokkenen. Veel mensen blijken zich hiervan niet of nauwelijks bewust, terwijl juist in een vroeg stadium er veel mogelijkheden zijn om problematische rouw te voorkomen.
Dat je het moeilijk hebt na een ingrijpend verlies is niet raar of zorgwekkend. En met steun van mensen om je heen kun je zelf vaak een heel eind komen.
Maar soms is het gewoon teveel voor je, heb je niet genoeg mensen bij wie je echt terecht kunt of besef je gewoonweg niet dat je in een rouwproces zit.
Rouwen is hard werken. Dit werk is in onze maatschappij in onmin geraakt. Inmiddels is het de meeste mensen zelfs geheel onbekend hoe je rouwt en hoe je
omgaat met rouwenden. Rouwenden raken daardoor min of meer geïsoleerd.
In de Kern kan je terecht voor rouwbegeleiding. Rouwbegeleiding, evenals verliesbegeleiding, kan gezien worden als een steun in de rug voor mensen die in essentie een normaal rouwproces doormaken. Het accent ligt op het steunen van de persoon met verdriet en is niet gericht op verandering, wat wel het geval is bij rouwtherapie.
Zodra mensen zich bewust worden dat zijzelf of hun naasten (nog steeds) rouwen en wat er allemaal bij komt kijken, gaat er vaak een wereld voor ze open.
Praktische adviezen en handreikingen voor het omgaan met de emotionele gevolgen van rouw stellen de meeste mensen in staat om zelfstandig met de rouw om te gaan. Bovendien wordt het dagelijks leven lichter en zinvoller.
Rouwbegeleiding is er niet alleen voor volwassenen maar ook voor (jonge) kinderen. Binnen de rouwbegeleiding wordt er ook gewerkt met diverse methodieken. Het is niet altijd nodig om te praten, vele andere vormen zijn denkbaar: creatieve technieken, met kinderen samen boekjes lezen over dood en rouw... Rouwbegeleiding is vaak zeer beperkt in tijd en bedoeld als duwtje in de rug omzelfstandig verder te kunnen. Soms gebeurt het echter ook dat mensen zodanig vastlopen in hun rouwproces dat hun dagdagelijks leven erdoor verstoord wordt. Dan wordt indien aangewezen de overstap gemaakt naar Rouwtherapie.

Penny Makris en Ria Plasschaert zijn de rouwtherapeuten bij wie u terecht kan.

                       

Tarieven:  Er wordt 45 euro aangerekend voor sessies op maat. Voor groepssessies vragen we 28 euro/sessie. U kan een afspraak tot een dag op voorhand annuleren.
Zo niet, dient U alsnog de consultatie te betalen.
Afspraak: U kan een afspraak maken via www.praktijkcentrumdekern.be of tussen 09.00 en 12.00 uur op het nummer 011/610.304.